dinsdag 10 oktober 2023

Restaurants

Afgelopen zaterdag werden we door vrienden getrakteerd op een etentje in een restaurant. Het eten was bijzonder goed, de plek leuk en de baas praatgraag. De plek was een verrassing. Op de Raapopseweg, hemelsbreed nog geen 600 meter van ons huis maar mij nog nooit opgevallen.
La Banca (op de plek zat vroeger een bank) noemt zichzelf eigenlijk een wijnstudio/prosciutteria waar alleen wijnen uit Friulli (Noord-Oost Italië) worden geschonken en heeft daarbij een kleine, fijne eetkaart.
Ik dacht er vanmiddag aan terug en aan andere restaurants waar ik ooit heb gegeten. Ik vroeg me af wat een restaurant een goed en fijn restaurant maakt. Alleen het eten is niet genoeg. 
Zet mij in een restaurant aan zee en ook al is het eten bedroevend: ik heb een goede avond.
Zet mij echter in een kelder, dan mag het eten nog zo fantastisch zijn, ik heb het dan toch niet echt naar mijn zin. In mijn fotoarchief heb ik heel veel foto's van eten. Thuis of in restaurants. Kijk eens bij
De restaurants die mij zijn bijgebleven zijn in de eerste plaats Marcon, driesterrenrestaurant in Frankrijk, Saint Bonnet-le-froid. De avond dat we daar aten werd een avond vol verrassingen en spectaculaire smaaksensaties.
Van veertig jaar geleden herinner ik me een restaurantje onder Gien (ook Frankrijk) met duif en een hele bloemkool met knoflook bedekt (ook memorabel door de wandeling over een landweggetje terug naar de camping).
In Nederland vond ik nog niet zolang geleden Café Caron in Amsterdam heel lekker en leuk. Ik had eerder een kookboek van Caron gekocht, daar geweldige dingen uit gemaakt en wilde weleens zonder moeite (want de gerechten zijn nogal bewerkelijk) zijn keuken proeven.
Natuurlijk kan ook ook Toscanini (al veel te lang niet geweest) niet onbenoemd blijven. Behalve het eten zullen mij altijd de grappa's bijblijven die ik gelukzalig in mijn eentje nuttigde terwijl F. op zoek moest naar een pinautomaat. Er was blijkbaar een probleem met betalen, ik herinner me niet meer wat.
Ik dacht aan een top drie, maar ik moet de restaurants in Arnhem nog noemen: Loca, hier om de hoek en The Green Rose in de Koningstraat. Maar ik moet toch afsluiten met het allerfijnste restaurant in Parijs: la Coupole. Met de obers in het door mij geliefde kostuum: zwart met wit schort en de verjaardagstaarten die bijna elk kwartier met veel bombarie worden aangekondigd.
Ik heb er honger van gekregen. Vanavond staat er pasta met pesto en bloemkool op het menu. Ook lekker.